joi, 24 februarie 2011

Astăzi va fi înmormântat Părintele Petroniu Tănase



Părintele Petroniu Tănase, fostul egumen al Schitului Românesc Prodromu de la Muntele Athos, va fi înmormântat astăzi. Părintele a trecut la cele veşnice marţi, 22 februarie, în jurul orei 16:00, ora României în timpul slujbei Vecerniei, fără să sufere de vreo boală. Părintele a împlinit anul acesta 33 de ani de la intrarea în acest schit şi 22 de ani în calitate de stareţ. Fostul egumen al Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos a fost un cunoscut duhovnic, iubit de credincioşi, atât în România, cât şi în Grecia. Părintele Petroniu Tănase s-a născut în anul 1914, în comuna Fărcaşa din judeţul Neamţ. S-a călugărit de tânăr, la Mănăstirea Neamţ, iar mai târziu a intrat la Antim din Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Teologie, dar a făcut şi studii în matematică şi filosofie. Dorul după o viaţă îmbunătăţită l-a îndreptat spre Muntele Athos, la schitul unde a vieţuit din 1978 încoace, dar acolo părintele Petroniu a avut şi rolul de a revigora administrativ şi spiritual obştea ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul. Apreciat şi iubit deopotrivă în Grecia şi România, Părintele Petroniu a fost duhovnic, bibliotecar şi stareţ al aşezământului românesc de la Sfântul Munte. Din cauza slăbiciunii, însă, în ultimele săptămâni Părintele Petroniu Tănase s-a retras din stăreţia schitului. În locul său a fost ales, pe 6 februarie, părintele ieromonah Atanasie Floroiu. O delegaţie a Patriarhiei Române condusă de părintele arhimandrit Timotei Aioanei, mare ecleziarh al Catedralei Patriarhale şi exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a ajuns ieri dimineaţă la Schitului românesc Prodromu din Muntele Athos. Ei vor participa astăzi, 24 februarie, la slujba de înmormântare a părintelui protosinghel Petroniu Tănase, care a trecut la cele veşnice, la vârsta de 94 de ani. Sunt aşteptaţi la Schitul Prodromu numeroşi ieromonahi şi preoţi români şi de alte naţionalităţi din Sfântul Munte, din România şi Grecia. Părintele Petroniu va fi înhumat în cimitirul schitului Prodromu. Veşnică pomenire şi Dumnezeu să-l odihnească cu sfinţii Săi!

Sursa: Radio Reîntregirea

2 comentarii:

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca cu dreptii pe Pr. Petroniu. Am participat si eu la slujba de inmormantare a parintelui .... o scena de nedescris (pustnici din tot Sf. Munte Athos, duhovnici mari,)cat a tinut slujba de inmormantare, parca pluteam....doar ca romanii nostri au cam uitat de marii duhovnici si asta este foarte trist.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, aveti mare dreptate. Ne mai aducem aminte de marii nostri duhovnici doar cand se imbolnavesc sau cand pleaca la Domnul.

    RăspundețiȘtergere