marți, 17 aprilie 2018

Sfat de folos(1)Icoanele semnifică pentru noi chi­puri ale adevăraţilor sfinţi ai credinţei noastre. Şi Domnul a binevoit să să­vârşească prin ei nenumărate minuni şi semne pentru credincioşi, îmboldindu-i astfel către o mai mare osâr­die a cinstirii lor. Datorită mulţimii de minuni, unele icoane au fost numite făcătoare de minuni.
La creştinii ortodocşi există obice­iul de a săruta icoanele. Atunci când Hristos se afla pe pământ, a dat săru­tare celor ce credeau în El. Mai târziu, după înălţare, s-au cinstit cu sărut toţi cei care îşi aduceau aminte de El. Să­rutând icoanele, noi mărturisim prin aceasta dreapta noastră credinţă - dreapta preaslăvire a lui Dumnezeu.
Trebuie să ne temem mult, aducându-ne aminte de sărutul iudeilor şi de linguşirile lor din pridvor. Astfel, nu este de lăudat, ci ruşinos ca în timpul slujbelor, atunci când trebuie „să tacă tot trupul omenesc şi să stea cu frică şi cutremur", după bunul nostru plac şi la vreme nepotrivită să mergem la icoane pentru închinare, ci trebuie să ne amintim şi de avertismentul dat de Domnul Mariei Magdalena: Nu te atinge de Mine, căci încă nu M-am suit la Tatăl Meu (In 20,17).

”Spovedania copiilor-sfaturi practice pentru preoți,părinți și copii”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu