vineri, 16 iulie 2010

9 ani de la trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Victorin Ursache


În urma cu 9 ani, in data de 16 iulie 2001, Inaltpreasfintitul Victorin Ursache, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada, trecea la cele vesnice in Detroit, Michigan, in varsta de 89 de ani, dupa 35 de ani de pastorire ca Ierarh.

IPS Victorin s-a nascut la 24 iulie 1912 in comuna Manastioara Siret, judetul Suceava. Dupa absolvirea liceului din Siret, a urmat cursurile teologice ale Universitatii din Cernauti, dupa care si-a continuat studiile la Institutul Biblic din Ierusalim. In 1937 a intrat in monahism la Manastirea Neamt. In 1940 a fost ridicat la rangul de protosinghel si i s-a incredintat postul de director al Seminarului de la Manastirea Neamt si ascultarea de staret la Manastirea Neamt si Manastirea Secu. In 1942 a fost ridicat la rangul de arhimandrit. La varsta de 34 de ani, a fost numit reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane la Locurile Sfinte unde a ramas aproape zece ani. In 1956, la chemarea Episcopului Andrei Moldovan, a plecat in America. Timp de 10 ani a fost profesor la Seminarul ortodox "Sfantul Tihon" din South Canaan, Pennsylvania. Dupa trecerea la Domnul a Episcopului Andrei Moldovan, Congresul Episcopiei Misionare Ortodoxe Romane din Statele Unite ale Americii si Canada, intrunit in 23 aprilie 1966, l-a ales in scaunul vacant de Episcop, hirotonirea intru arhiereu avand loc in 7 august 1966 iar ceremonia instalarii, cu doua saptamani mai tarziu, in Catedrala "Sfanta Treime" din Detroit-Michigan. In anul 1973 a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop al romanilor de pe continentul nord-american, o data cu transformarea fostei Episcopii in Arhiepiscopia Ortodoxa Romana din America si Canada. A fost membru al Conferintei episcopilor ortodocsi din Statele Unite si, de asemenea, o prezenta respectata in forurile ortodoxe si ecumenice. In februarie 2001 s-a retras din activitate iar la cateva luni mai tarziu a trecut la Domnul, fiind inmormantat sub glia strabuna, in Romania, la Manastirea Putna.

Se cuvine sa amintim ca, in calitatea sa de intaiul reprezentant al Patriarhiei Romane la Locurile Sfinte, l-a propus, in anul 1946, pe Cuviosul Schimnic Ioan Iacob de la Manastirea Sfantului Sava, de langa Betleem, spre a fi hirotonit diacon si preot si a fi numit egumen al Schitului romanesc "Sfantul Ioan Botezatorul" de langa Iordan. In urma recomandarilor elogioase ale Arhimandritului Victorin, Patriarhia Romana l-a numit egumen al asezamantului pe acest minunat monah roman, nimeni altul decat cel ce avea sa devina Sfantul Ioan Iacob Hozevitul. Iar hirotonirea intru diacon si preot a Cuviosului Parinte Ioan avea sa se desfasoare in cadrul unor Sfinte Liturghii savarsite in rotonda Sfantului Mormant din Ierusalim, in anul 1947. Instalat ca egumen, Cuviosul Ioan Iacob a condus schitul romanesc pana in 1952 realizand frumoase lucruri pe plan pastoral si gospodaresc.
Arhimandritul Victorin Ursache a ajuns in Statele Unite ale Americii in anul 1956 si devenind profesor la Seminarul Teologic de la South Canaan, si-a capatat rapid simpatia studentilor si a colegilor profesori datorita nivelului inalt al lectiilor sale de Dogmatica, Morala si Pastorala. In acest timp, in Duminici si Sarbatori, a slujit ca preot in multe parohii ortodoxe romane din partea de est si de centru a Statelor Unite. Pretutindeni ducea cu el Sfanta Liturghie, Cartea de Rugaciuni si carti cu istorioare morale in limba romana, tiparite de el, precum si Revista "Locurile Sfinte", tiparita si in limba engleza - culeasa de el ca tipograf. Oriunde se ducea impartasea credinciosilor puritatea unei atmosfere de rugaciune.
Toate acestea au fost luate in seama de Episcopia Misionara Romana din Statele Unite, care s-a reorganizat in 1966 si l-a ales ca Episcop pe Arhimandritul Victorin Ursache, hirotonit intru Arhiereu in ziua de 7 august a aceluiasi an. Slujba de hirotonire a a fost savarsita de Arhiepiscopul Iakovos - Presedintele Episcopilor din America si de doi Episcopi trimisi de la Patriarhia Ierusalimului. Si cu totii, impreuna cu credinciosii romani prezenti, i-au cantat "Vrednic este!". Dupa doua saptamani, la 21 august 1966, s-a savarsit si intronizarea Preasfintitului Episcop Victorin.
Preasfintitul Victorin a imbogatit Eparhia cu 30 de parohii si cu o reprezentare de frunte in toate forurile bisericesti si politice din America si Canada. Toata aceasta bogata activitate a atras atentia Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Ca urmare, Episcopului Victorin i s-a acordat titlul de Arhiepiscop iar Congresul Eparhial din 21 iulie 1973, a ridicat la rangul de Arhiepiscopie Episcopia Misionara Ortodoxa Romana din America si Canada.
Vladica Victorin, poate fi amintit in multe feluri. In timpul celor aproape 35 de ani de continua arhipastorire a intalnit multi oameni. De aceea fiecare preot al sau si fiecare credincios care l-a cunoscut si-a facut propria lui imagine despre acest slujitor al lui Hristos, moldovean din cap pana-n picioare, molcom, si cu deprinderi pastorale adanci infipte in solul ortodoxiei romanesti. Venea in misiunile religioase incarcat cu harul arhieriei si revarsa roadele spirituale prin Sfintele Liturghii sau alte servicii religioase. Aducea si chipul calugarului autentic format in spiritualitatea manastirilor moldovene. Purta cu el si mireasma duhovniceasca a Tarii Sfinte unde a petrecut cativa ani, aproape de Betleem, de Iordan si de Golgota. Cand venea in parohie avea si buzunarele reverenzii pline cu dulciuri pentru copiii care dadeau buzna in jurul lui. Asa s-a straduit el sa se faca tuturor toate.
Fragmente din articolul "9 ani de la trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Victorin Ursache" apărut pe CrestinOrtodox.ro
Întregul articol il putiţi citi aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu