sâmbătă, 25 iulie 2009

Seminţe pentru moara minţii-Despre milostenie


"Dumnezeu binevoieşte ca pe pământ să fie mulţi nenorociţi, pentru ca ei să se mântuiască prin răbdarea lor, iar ei prin milostenia ta"(Sfântul Ioan Gură de Aur)


"Cum vei cere cu credincioşii din biserică:"Dă, Doamne!" când tu însuţi nu dai săracilor, deşi poţi să dai?"(Sfântul Tihon din Zadonsk)


"Orice lacrimă ce-ţi va fi dăruită de recunoştinţa săracului va străluci pentru tine, dincolo, ca un nestemat nepreţuit; orice lacrimă pe care săracul o va vărsa silit de răceala şi asprimea inimii tale faţă de el, va cădea pe sufletul tău ca o picătura de foc înaintea scaunului lui Dumnezeu." (Mărgăritar duhovnicesc)


"Nu te zgârci să dai celor ce cer şi nu te întoarce de la Acela în numele Căruia ei cer." ( Sfântul Dimitrie al Rostovului)


"Puterea milosteniei nu stă în faptul că dai mult sau puţin, ci să nu dai mai puţin decât poţi." (Sfântul Ioan Gură de Aur)


"E mult mai bine să întinzi mâna şi celor nevrednici de dragul celor vrednici, decât să-i lipseşti de binefacere şi pe cei vrednici de teamă să nu te întâlneşti cu cei nevrednici." (Sfântul Grigorie Teologul)

2 comentarii:

  1. Spusele Sf. Grigorie Teologul trimit la o realitate destul de dureroasa: inima noastra ii judeca pe cei care intind mana fara indurare, desi stim toti ca pe Hristos Il "imprumutam", dand saracului un banut. Ascultam gandului rau care ne sopteste: Cine stie ce va face cu banii? O sa-i bea sau o sa-i dea pe tigari etc. Dar aparentele inseala, iar un astfel de gand nu este decat o capcana a vrajmasului, pentru a pune stavila milosteniei noastre si a ne indarji in egoism. Sa nu fie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ai ce ai; ai ce dai! Pr. Arsenie Papacioc

    RăspundețiȘtergere