sâmbătă, 5 decembrie 2009

Minunile Sfântului Nicolae


După cuvântul mamei
Conducându-şi fiul pe front, mama i-a spus: „Kolea, când îţi va fi greu, să-l chemi în ajutor pe Sfântul Nicolae, Făcătorul de minuni, şi el te va ajuta!".
În timpul unei lupte, fiul ei împreună cu un prieten au căzut prizonieri. Ziua era caldă, zăpada se topea, în schimb noaptea, când au hotărât să evadeze, au degerat atât de tare, încât nu mai aveau puteri. Kolea şi-a amintit cuvintele mamei şi a început să se roage Sfântului Nicolae, Făcătorul de minuni, cerându-i ajutor.
Tot atunci, doi soldaţi cu schiuri mergeau pentru o misiune de luptă. Unul voia să meargă pe de-a dreptul, dar celălalt l-a convins să facă un ocol. Ei i-au găsit pe cei doi camarazi degeraţi şi i-au salvat. Slavă şi mulţumire Sfântului Nicolae, Făcătorul de minuni!
Roaba lui Dumnezeu Anna, oraşul Sankt-Petersburg




Nu a îngăduit batjocura
O femeie a relatat o întâmplare care avusese loc în familia sa când ea abia împlinise şase ani.
Mama ei era o femeie foarte credincioasă, dar tatăl ei, comunist, se purta cu duşmănie faţă de Biserică. Mama era nevoită să ţină ascunsă de el, într-un şifonier, printre haine, icoana Sfântului Nicolae, pe care o primise ca binecuvântare de la mama ei.
Într-o zi ea a venit de la serviciu şi a vrut să aprindă focul în sobă. Lemnele erau deja puse şi trebuiau doar aprinse, însă nu reuşea nicidecum. Cât n-a încercat - dar lemnele nu luau foc, şi pace!
Atunci s-a gândit să le scoată din sobă şi o dată cu ele a scos şi icoana sfântului, pe care soţul o găsise în şifonier şi hotărâse s-o distrugă cu mâinile soţiei.




Pedeapsa
În ziua pomenirii Sfântului Nicolae, o tânără spăla rufe în curte. Bunicul ei, fost dascăl într-o biserică, o rugă să nu mai spele, spunându-i că sfântul poate să o pedepsească. Ea a răspuns cu obrăznicie şi în bătaie de joc: „N-o să mi se întâmple nimic!"
Puţin timp după aceea, femeia îşi căuta fiul, Petenka, în vârstă de trei ani. Copilul nu era nicăieri: toţi s-au alarmat, nimeni nu ştia unde a dispărut copilul. A trecut mult timp până ce l-au găsit înecat în groapa unde se vărsa apa murdară după spălat. Iartă-ne, Sfinte Nicolae, că nu ţi-am cinstit sărbătorile!
Monahia Maria, Helsinki



Promisiunea neîndeplinită
Această povestire mi-a relatat-o o soră medicală, care lucra în spital, la secţia de oncologie. Acolo era internată o femeie despre care medicii presupuneau că ar avea cancer, deşi nu-i făcuseră încă analizele. Pacienţii din salon au observat că bolnava, care se numea Nina, se ridica deseori din pat şi, stând lângă geam, şoptea ceva. Mai târziu au constatat că Nina se ruga Maicii Domnului şi Sfântului Nicolae, Făcătorul de minuni. „Cum să nu mă rog? spunea ea. Acasă mă aşteaptă copiii mici”.
Într-o noapte, pacienţii au auzit un strigăt. „Ce-i cu tine?" au întrebat-o ei pe Nina. „Nu aţi văzut? Acum au venit la mine Maica Domnului şi Sfântul Nicolae. Ei mi-au spus: «Păcătoasă Nina, atunci când te rogi, rosteşte-ţi numele!»" Analizele care i s-au făcut a doua zi au infirmat diagnosticul şi Nina a fost externată.
În una din scrisori, Nina îi spunea sorei medicale: „Din nou au venit la mine Maica Domnului şi Sfântul. Ei mi-au spus: «Păcătoasă Nina, ai promis că atunci când te vei însănătoşi, vei merge la biserică. Nu ai îndeplinit nici alte promisiuni»". Peste puţin timp fiica Ninei ne-a anunţat că mama ei a murit de cancer.
Anton Vahruşev, oraşul Samara


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu